wtorek, 8 marca 2016

Pomysł na:

Pyszną Struclę makową

Składniki na 2 sztuki:
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag masła ŁACIATE z Mlekpolu
1 puszka masy makowej najlepiej HELIO  (najpyszniejsza masa, z bakaliami, idealnie słodka)
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
4 łyżki śmietany
2 żółtka
1 jajko

Wykonanie:
1. Jak przy kruchym cieście-siekam masło z mąką przesianą z proszkiem i amoniakiem.




2. Jaja ubijam z cukrem na pulchną masę i dodaję do ciasta, na koniec śmietanę.


3. Wyrabiam szybko, gdy jest dość rzadkie dodaję trochę mąki. Wkładam do lodówki by schłodzić ciasto.


4. Po schłodzeniu wyciągam ciasto. Dzielę je na pół. Każdy kawałek wałkuję najlepiej na pergaminie co ułatwia później zwijanie ciasta. Grubość ciasta po rozwałkowaniu powinna mieć około 0,5mm.


5. Na rozwałkowane ciasto nakładam pół masy makowej HELIO .


6.Zwijam struclę przy pomocy pergaminu.


 7. Następnie delikatnie zawijam struclę ponownie w pergamin i nakłuwam. Piekę w pergaminie wówczas nie dochodzi do pęknięcia ciasta. Zazwyczaj piekę około 1 godziny w 180 stopniach. Wszystko w zależności od nasilenia piekarnika. Należy podglądać by ciasto zbyt mocno się nie upiekło wówczas będzie twardsze.


8. Gotową struclę można posypać cukrem pudrem :)



SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz