piątek, 10 czerwca 2016

Jestem :)
nigdzie się nie wybrałam, zabieram się do nadrabiania...

Dzisiaj przepis na pyszny syrop truskawkowo-rabarbarowy

Syrop truskawkowo-rabarbarowy

Składniki:
1kg truskawek
1kg rabarbaru
1l wody
1/2 laski wanilii (lub trochę cukru wanilinowego)
1 cytryna
70dag cukru

Wykonanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 2-3centymetrowe kawałki.





Truskawki także myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Przygotowane owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.




 Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy sok do ostygnięcia. Następnie przecedzamy przez sito. Do przecedzonego soku dodajemy cukier i nasiona wanilii bądź cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, aby syrop lekko zgęstniał. Po 10 minutach dodajemy sok z cytryny.




 Syrop zlewamy do butelek i słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15-20minut.



I tak mamy o to gotowy syrop idealny w chwili gdy nie mamy w domu żadnego napoju a nie daje nam spokoju pragnienie. Wystarczy wlać do szklanki trochę soku zalać wodą i wystarczy już tylko pić.
Polecam. Ja robię już kolejny rok i rodzince smakuje.
A oto część moich soczków :)




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz