czwartek, 28 stycznia 2016

Pomysł na:
Pyszny schab na kanapki

Dziś znowu troszkę kulinarnie.
 Czy nie macie nieraz tak, że stojąc w kolejce w sklepie zastanawiacie się jaką wędlinę, czy mięso do kanapek wybrać? Czy nie przeraża Was myśl, co mogą zawierać dane wyroby? Ja wielokrotnie myślę nad tym i dlatego chciałabym by moja rodzina zawsze jadała zdrowo i najlepiej swojsko. W związku z tym znalazłam bardzo interesujący przepis na schab, który spokojnie możemy zajadać na kanapkach bądź i sam.



Składniki:
2 kg schabu bez kości
2l wody
2 płaskie łyżki stołowe majeranku
1,5 łyżeczki pieprzu
8 ząbków czosnku
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1/3 szkl. soli
1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej
2 łyżeczki cukru

Wykonanie
I DZIEŃ
Gotujemy zalewę wraz ze schabem przez 10 minut, zostawiamy do ostygnięcia i nie wyjmujemy z zalewy.

II DZIEŃ
Ponownie zagotowujemy i gotujemy tym razem przez 5 minut, zostawiamy do ostygnięcia.

Schab jest gotowy, wyciągamy go po ostygnięciu.
Można też przed pierwszym gotowaniem wstrzyknąć do schabu zalewę, wtedy jest pewność, że schab ładnie przejdzie pysznym smakiem. Idealnie pasuje do niego Musztarda miodowa Develey.


Smacznego :)
A czy wy macie jakieś ciekawe przepisy na własne szynki, schaby?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz