Pomysł na:
Pyszny schab na kanapki
Czy nie macie nieraz tak, że stojąc w kolejce w sklepie zastanawiacie się jaką wędlinę, czy mięso do kanapek wybrać? Czy nie przeraża Was myśl, co mogą zawierać dane wyroby? Ja wielokrotnie myślę nad tym i dlatego chciałabym by moja rodzina zawsze jadała zdrowo i najlepiej swojsko. W związku z tym znalazłam bardzo interesujący przepis na schab, który spokojnie możemy zajadać na kanapkach bądź i sam.
Składniki:
2 kg schabu bez kości
2l wody
2 płaskie łyżki stołowe majeranku
1,5 łyżeczki pieprzu
8 ząbków czosnku
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1/3 szkl. soli
1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej
2 łyżeczki cukru
Wykonanie
I DZIEŃ
Gotujemy zalewę wraz ze schabem przez
10 minut, zostawiamy do ostygnięcia i nie wyjmujemy z zalewy.
II DZIEŃ
Ponownie zagotowujemy i gotujemy tym
razem przez 5 minut, zostawiamy do ostygnięcia.
Schab jest gotowy, wyciągamy go po
ostygnięciu.
Można też przed pierwszym gotowaniem
wstrzyknąć do schabu zalewę, wtedy jest pewność, że schab
ładnie przejdzie pysznym smakiem. Idealnie pasuje do niego Musztarda miodowa Develey.
Smacznego :)
A czy wy macie jakieś ciekawe przepisy
na własne szynki, schaby?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz