Pomysł na
Roladę Szpinakową z łososiem i szynką
Dziś jeszcze podam Wam przepis na rewelacyjną przekąskę jaką są roladki szpinakowe z łososiem bądź z szynką.
Składniki:
300-400g łososia wędzonego
1 opakowanie szpinaku około 450g #Hortex
30g (2 łyżki) masła
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
szczypta utartej gałki muszkatałowej (nie jest obowiązkowa)
1 łyżka parmezanu
1-2 sztuki twarożku śmietankowego (lub chrzanowego) #Almette #Filadelphia #Hochland #Turek #Łaciate - idealnie się do tego nadawają
sól, pieprz
Wykonanie:
1.Odsączony szpinak #Hortex smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy. Połączyć z masłem, odstawić do wystygnięcia.
2. Formę 20X30 wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić oliwą.
3.Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatałową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.
5. Masę rozprowadzić na papierze i piec 10-12 minut w piekarniku ustawionym na 220 stopni.
6.Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika oprószyć tartym parmezanem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron aż do wystygnięcia.
7. Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł) na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek i następnie rozłożyć plastry łososia bądź szynki tak by pokryły całą powierzchnię.
8.Zawinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć i ścisnąć folią aluminiową. Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny ( najlepiej całą noc)
9. Kroić na plastry o długości około 1 cm.
A czy wy lubicie szpinak i wszystko co z niego można zrobić?
Polecam te roladki są pyszne i idealne na przekąski :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz