piątek, 1 kwietnia 2016

Pomysł na
Roladę Szpinakową z łososiem i szynką

Dziś jeszcze podam Wam przepis na rewelacyjną przekąskę jaką są roladki szpinakowe z łososiem bądź z szynką.

Składniki:
300-400g łososia wędzonego
1 opakowanie szpinaku około 450g  #Hortex
30g (2 łyżki) masła
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
szczypta utartej gałki muszkatałowej (nie jest obowiązkowa)
1 łyżka parmezanu
1-2 sztuki twarożku śmietankowego (lub chrzanowego) #Almette #Filadelphia #Hochland #Turek #Łaciate - idealnie się do tego nadawają
sól, pieprz

Wykonanie:
1.Odsączony szpinak #Hortex smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy. Połączyć z masłem, odstawić do wystygnięcia.


2. Formę 20X30 wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić oliwą.


3.Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatałową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


4.Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.



5. Masę rozprowadzić na papierze i piec 10-12 minut w piekarniku ustawionym na 220 stopni.


6.Placek szpinakowy wyjąć z piekarnika oprószyć tartym parmezanem, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i odwrócić. Pozostawić przykryty z obu stron aż do wystygnięcia.


7. Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł) na wierzchu rozsmarować równomiernie twarożek i następnie rozłożyć plastry łososia bądź szynki tak by pokryły całą powierzchnię.









8.Zawinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć i ścisnąć folią aluminiową. Wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny ( najlepiej całą noc)




9. Kroić na plastry o długości około 1 cm.


A czy wy lubicie szpinak i wszystko co z niego można zrobić?
Polecam te roladki są pyszne i idealne na przekąski :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz