czwartek, 4 lutego 2016

Pączki i Faworki

Powracam po krótkiej przerwie spowodowanej chwilowym brakiem dostępu do internetu.
Muszę tu trochę nadrobić :)
Dzisiaj Tłusty Czwartek także nawiązując do dnia podam ciekawy przepis na pączusie ziemniaczane, równie pyszne jak zwykłe.
Przechodząc do sedna podaję przepis

Składniki:
5 dag drożdży
50 dag ugotowanych ziemniaków
50 dag mąki
1/2 szkl. oleju + do głębokiego smażenia
1/4 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
marmolada
cukier puder

Wykonanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mąkę przesiewamy przez sito.
Drożdże rozcieramy z cukrem następnie mieszamy z jajkami, cukrem waniliowym, olejem i solą. Dodajemy mąkę i ziemniaki. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Z ciasta wycinamy krążki, nakładamy marmoladę i sklejamy, takie pączki odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Smażymy je na głębokim oleju.
Na koniec oprószamy cukrem pudrem :)

Faworki
Składniki:
1/2 kg mąki
40 g margaryny
10 żółtek
120 g śmietany 12%
łyżka spirytusu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy następnie dodajemy śmietanę i margarynę. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i spirytus. Zagniatamy ciasto, odstawiamy na 20 minut aż będzie zbite i twarde. Kolejną czynnością jest uderzanie ciasta kilka razy wałkiem.
Ciasto dzielimy na kilka części i każdą rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy prostokąty nożem bądź radełkiem o wielkości 30x10cm.
W środku każdego paska wzdłuż robimy nacięcie i przekładamy jeden z końców ciasta. Faworki smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Następnie kładziemy na papier i odsączamy. Posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego Wam życzę :)
A jak wygląda Wasz Tłusty Czwartek?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz