poniedziałek, 15 lutego 2016

Witam wszystkich,
powracam po tej długiej przerwie, niestety dopadła mnie grypa żołądkowa zresztą jak całą naszą rodzinę. Szczęście jednak, że nie udało jej się opanować najmłodszego członka rodziny. Cieszę się z tego niezmiernie bo i tak wystarczą nam płaczki związane z wyżynaniem się kolejnego ząbka.

Dzisiaj jeszcze tłusto będzie, a mianowicie znalazłam przepis na Oponki i zaraz go tu krok po kroku pokażę :) Lubicie oponki? Czy raczej pączusie? To zaczynamy.

Pomysł na OPONKI SEROWE

Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szkl. cukru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250g twarogu
3 łyżeczki cukru waniliowego
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, sodą dodaję jajko, żółtka, cukry, śmietanę i twaróg. Mieszam i wyrabiam.





Ciasto wałkuję na ok 5 mm placek.


Szklanką wykrawam koła, w środku kieliszkiem robię otwór. By szklanka i kieliszek nie kleiły się do ciasta ich brzegi oprószam mąką.



 W garnku rozgrzewam olej i smażę oponki na złoto z obu stron.



 Wykładam na papierowy ręcznik kuchenny, osączam z nadmiaru tłuszczu.



 Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.






 WAŻNE: moja ilość oponków jest większa ponieważ zrobiłam je z 2 porcji :)

Wyglądają smakowicie i takie też były.
A wy jak uważacie?Lubicie?

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz