czwartek, 25 lutego 2016

Pomysł na:
Filet w cieście francuskim

Składniki:
cała pierś z kurczaka
duże opakowanie serka śmietankowego z ziołami
2 opakowania ciasta francuskiego
sól, pieprz, olej do smażenia

Wykonanie:
Filety lekko rozbijam. Posypuję z obu stron pieprzem i solą.


 Następnie smażę na rozgrzanym oleju na rumiano.




Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.







Ciasto francuskie rozwijam, kroję każde na 4 części.


Bliżej krótszego boku układam kawałki usmażonego filetu.


Na mięso nakładam serek ziołowy


Ciasto składam na pół i sklejam mocno boki np widelcem. Wierzch ciasta można posmarować rozkłóconym jajkiem. Układam moje placuszki na blasze, przeważnie niczym nie nasmarowanej, ale można je piec na papierze do pieczenia.





Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni na rumiano.


Takie ciasto można podawać również ze świeżą sałatką z sałaty, pomidora i ogórka.
Pysznie smakuje, lekkie ale sycące.


 Można też zrobić większe ciasta krojąc jedno opakowanie ciasta na dwie części a nie na cztery.
A czy wy lubicie ciasto francuskie?
Jak je wykorzystujecie?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz