Witam,
dziś tak wietrznie i zimno, grypa gdzieś się też plącze koło nas, ale nie dajemy się chorobie :)
Chciałabym dzisiaj podać Wam ciekawy przepis wyczytany w książeczce "Skrzat gotuje bez laktozy" B.Barszcz i M. Barszcz. Mianowicie będzie to przepis na domowy pyszny kisielek.
Pomysł na:
Pyszny kisiel dla malucha i nie tylko :)
Składniki:
1 duże jabłko
7 g mąki ziemniaczanej
10 g syropu malinowego lub wiśniowego
15 g cukru białego bądź brązowego
150 ml wody
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Z syropu, mąki ziemniaczanej i połowy ilości wody zrobić zawiesinę. Pozostałą wodę zagotować z cukrem. Jabłko zetrzeć na grubej tartce, skropić sokiem z cytryny. Zawiesinę z mąki wlać na gotującą się wodę, zamieszać i zagotować.
Do gorącego kisielu dodać starte jabłka i wymieszać. Gotowy kisiel przelać do miseczek.
Dodam, że ja robiłam z dużo większej porcji bo 4 razy większej i wyszło zaledwie 4 sztuki. Należy o tym pamiętać i najlepiej zwiększyć ilość żeby starczyło dla całej rodzinki :)
A poniżej mój mały łasuch zajada kisielek :) wyszedł pyszny :)
Polecam taki samodzielnie robiony :)
A czy Wam zdarza się robić samodzielnie kisiel?
Czy w ogóle lubicie?bo niektórzy nie przepadają :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz